Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх

Основните щатски индекси се представиха силно в последната сесия за седмицата въпреки разочароващите данни за работните места

Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси скочиха до рекордни нива в петък дори след разочароващите данни за работните места през април, тъй като слабите цифри накараха инвеститорите да смятат, че политиките на лесни пари, които бяха основен фактор за историческия скок на пазара, ще останат в сила за по-дълго време. Някои инвеститори също така сметнаха доклада за временна крачка назад, която не е сигнал за забавяне на възстановяването на икономиката, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,7% до ниво от 4232,60 пункта, като достигна рекорден връх. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре с 229,23 пункта до 34 777,76 пункта и достигна нов връх в края на търговията. Технологичният показател Nasdaq Composite скочи с 0,9% до 13 752,24 пункта.

За седмицата Dow отбеляза ръст от 2,7% и прекъсна двуседмичната си серия на спад. S&P 500 прибави 1,2% към стойността си, а Nasdaq Composite отписа 1,5% тази седмица.

Министерството на труда съобщи, че работните места извън селското стопанство са нараснали само с 266 хил. през април, доста по-малко от очакваните един милион от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Безработицата се е повишила до 6,1% миналия месец на фона на ескалиращ недостиг на служители. Това е над очакванията за 5,8%. В същото време първоначалните данни за прибавени 916 хил. работни места през март бяха ревизирани към понижение до 770 хил.

Инвеститори смятат, че голямото разминаване в данните и очакванията за работните места ще запази благоприятните политики на Федералния резерв, включително ниските лихви и голямата програма за изкупуване на облигации.

Технологичните акции, които постигат успех на фона на нисколихвения режим по време на пандемията, се представиха най-добре след публикуването на данните. Книжата на Microsoft и Tesla поскъпнаха с по над 1%, а цената на акциите на Netflix, Alphabet и Apple също записа ръст. По-високите лихви обикновено нанасят най-тежък удар на компаниите с голям потенциал за растеж, тъй като намаляват стойността на бъдещите им печалби.

Книжата на Roku поскъпнаха с над 11%, след като стрийминг компанията надмина очакванията за резултатите си през първото тримесечие. Roku обяви коригирана печалба от 54 цента на акция спрямо очакваната загуба от 13 цента на акция според Refinitiv. Приходите на компанията са нараснали със 79% на годишна база и надминаха очакванията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,579% и 2,281%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,78% до 90,24 пункта. Еврото поскъпна с 0,81% до 1,216 долара, а паундът прибави 0,73% към стойността си до 1,399 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,45% до 108,58 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в петък и записа седмичен скок на фона на оптимизма за възстановяването на световната икономика, въпреки че кризата с COVID-19 в Индия ограничи ръстовете. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 0,28% към стойността си до 68,28 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 0,29% до 64,90 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,3% до 1838,80 долара за тройунция. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Nasdaq започна новата седмица с исторически връх